sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Purppuran kompromissikeittiö

No tässä tämä nyt sitten vihdoin on. En tiedä haluanko ryhtyä erittelemään mitä olisin halunnut tehdä toisin. Ehkä on kerrankin parempi pitää mölyt mahassa (mikä on melko mahdotonta mulle!). Ainakin keittiö on paljon valoisampi nyt. Tosin kuvat on otettu erittäin pilvisellä kelillä ja ovatkin sitten vähän rakeisia. Useat toiminnot ovat helpottuneet verrattuna vanhaan keittiöön, jonne voi kurkata tästä. Vanhan keittiön kuvat on muuten otettu aurinkoisella säällä ja keittiö näyttää harvinaisen valoisalta noissa kuvissa!

Kaikki meni siis uusiksi keittiössä:

* ihan ensimmäiseksi valitsin tapetin, ja siinä olikin miettiminen -huh huh. Lopulta Tapettitalon Lumme valloitti sydämeni totaalisesti. Seinät siis koolattiin, lisäeristettiin, levytettiin ja sitten maalattiin ja osin tapetoitiin.

68918
Kuva: www.tapettitalo.fi

* lattiasta poistettiin muovimatto, vanha lautalattia hiottiin kevyesti (ihan jumalattoman kova työ maalinpoistossa muuten!) ja maalattiin Betolux Aqualla. Vanha lattia on mun mielestä kivan epätasainen ja varsinkin vanhan hellanpaikan ja tiskialtaan välissä on kivat "urat" kun talon entiset emännät ovat kuluttaneet lattiaa kulkemisillaan :D Lattian sävyä mietittiin kauan ja siihen liittyykin hauska tarina: pähkäilin asiaa paikallisessa rautakaupassa, jossa myyjä totesi, että "Poppasen Maijalla (nimi muutettu, toim. huom.) on kivan värinen lattia, hitsi kun en nyt muista sävyä." Tyyppi sattui olemaan isoveljeni hyvä ystävä, joten ei muuta kuin soitto hänelle ja pääsin samana iltana tsekkaamaan lattian värin livenä. Kiva oli lattia ja sama sävy eli kaoliini valittiin myös meille. Pienen paikkakunnan etuja; kaikkien asiat (lattioiden väriä myöten) on tiedossa, jos ei muualla niin ainakin rautakaupassa, heheh :)

* katto koolattiin, uudet sähköjohdot vedettiin ja jätettiin alle ja päälle laminaattia (argh!). Tätä ei tarvinne kommentoida sen enempää... Valaistuksesta sen verran, että meidän sähkärin (joka on nykyään myös lapsemme kummisetä) suosituksesta yleisvalon (saarekkeen yllä oleva Yki Nummen Kuplat) lisäksi ikkunoiden eteen asennettiin himmentimellä toimivat, alaspäin valaisevat työskentelyvalot, joilla on helppo muuttaa tunnelmaa hämärästä kirkkaampaan. Tykkään, vaikka itse valaisimet voisin vaihtaa kivemman näköisiin. Katon paneloinnin alle jätettiin vielä paikat halogeeneille, mikäli tuntuu myöhemmin että valoa tarvittaisiin lisää.

* keittiön kaapit tilattiin mittojen mukaan jyväskyläläiseltä keittiöfirmalta. Ikkunoiden mataluuden vuoksi kaapistot ovat eri tasossa, joka aluksi vähän häiritsi silmää, mutta nyt ne on jo ihan jees! Tason materiaaliksi valikoitui lämpökäsitelty koivu, joka vahauksen jälkeen tummui mun silmiin vähän liikaa. Mietin kylläkin, että mitäs jos ne vetäisisi jossain vaiheessa mustalla vahalla... No, kaapit tulivat nopeasti, ja Tommi tietysti asensi ne itse. Vetimiä mietin pitkään. Olisin halunnut kuppivetimet, mutta sopivan kokoisia/värisiä ei löytynyt siihen hätään, joten "väliaikaisesti" laitettiin nyt tuollaiset nuppelit vaan :)


* puuhella/leivinuuni laatoitettiin uudelleen, suunnilleen samoilla laatoilla kuin aikaisemminkin. Vanhojen laattojen irti nakuttaminen/poraaminen oli kivaa puuhaa, tosin iso vauvamaha meinasi olla vähän tiellä alimpien laattojen kohdalla... Ja tottakai ensimmäisen lämmityksen aikana muutama laatta napsahti halki (kuten vanhojen laattojenkin oli käynyt), joten ei siitä sen enempää. Hellan eteen valitsin tuollaisen rantakivijäljitelmälaatan, joka sopi väreiltään mielestäni tosi kivasti tapettiin, lattiaan ja seinän harmaaseen. Laatoitus pitäisi vielä reunustaa jollain, ehkä ohuella, pyöreähköllä puulistalla.Meillä ollaan oltu ilman liesituuletinta koko ajan. Ajateltiin laittaa tuohon ikkunoiden väliseen tilaan ainoastaan liesituuletin, joten sille säästettiin aika iso tila. Kaapit olisivat tehneet tilasta jotenkin ahtaan tuntuisen, vai mitä arvelette?


No joka tapauksessa, mieluisaa liesituuletinta ei vaan ole löytynyt. Tai siis liesikupua lähinnä. Suurin osa kuvuista kun on nykyään rosterisia tai muuten vaan rumia mun mielestä. Tommi on kyllä luvannut tehdä jonkinlaisen kulmikkaan mallin lastu- tai kipsilevystä, mutta kun minä haluaisin sellaisen pyöreän mallisen. Se vähän kuin toistaisi tuota Ykin valaisimen muotoa. Toisaalta nyt on alkanut vähän mietityttää, että pitäisikö seinälle sittenkin laittaa avohyllyjä ja niiden alle sellainen huomaamattomampi liesituuletin. Hmm. Joka tapauksessa, kattolistakin puuttuu vielä tuolta paikalta, laitetaan se sitten kun liesituuletinasia selviää...

To do:

Tasot pitäisi hioa ja vahata uudelleen. Ja samalla pyöristää saarekkeen reunat. Tuo saarekkeen "takapuoli" kaipaisi kans jotain, mutta mitä? Väriä? Panelointia?? Naapurin puusepältä pitäisi muuten tilata pari jakkaraa tuohon saarekkeen päätyihin, että siinä voisi nautiskella aamupalaa. Niin ja eteisen ja entisen kylmäkomeron ovet ovat vielä kokonaan maalaamatta. Täytyy miettiä mitä väriä ne kaipaa!

Jne. jne. Tekemistä vielä riittää keittiössäkin siis!Onko ideoita, miten voisin saada tuonne keittiöön lisää väriä? Hölmöä tietysti huudella värien perään kun hylkäsin ne vanhat auringonkeltaiset kaapit :)Kyökkiterkuin

Purppura

7 kommenttia:

Aseman laidalla kirjoitti...

Aivan ihanaaa!!!
Mä olen sanaton (enkä kaipaa lisää väriä :)

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Heh, no kovasti paljon kiitoksia sinne Aseman laidalle! Jos nyt pikkusen lisäväriä kuiteski johonkin... :D

Susanna kirjoitti...

Kaunis keittiöhän siitä tuli.

Teidätkös, olin viikonloppuna juhlissa, jotka pidettiin sellaisessa kodissa, jossa KAIKKI kalusteet ja tavarat ovat valkoisia. Paitsi hirsiseinät. Eli juuri sitä tyyliä, jota sanotaan maalaisromanttiseksti tai tanskalaiseksi tai mitä lie. Sitä, mitä aina näkee sisustuslehdissä ja blogeissa ja jolle en lämpene ollenkaan.

Siksi olikin aika huimaa tajuta, että kun sellaiseen kotiin pääsee ihan oikeasti, niin jopa minä pystyin ymmärtämään sen tyylin kauneuden. Siellä vallitsi ihmeellinen rauha. Siis siitä huolimatta, että paikalla pyöri kauhea liuta hikisiä ihmisiä tekemässä tarjottavia ja minäkin jouduin keittiöorjaksi.

Jaana/Hattaralandia kirjoitti...

Kyllä on kaunis keittiö! Jos väriä kaipailet, niin sitä on helppo lisätä tekstiileillä, verhoilla, pienillä liinoilla, matoilla. Mielestäni keittiö on kyllä upea noin.

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Kiitokset Susanna ja Jaana! Mä en ole koskaan kans tajunnut sitä kokovalkoinenkoti-juttua, ja siksi ehkä tämä munkin keittiö tuntuu nyt vähän valjulta, vaikkei nyt ihan täysin kalpea olekaan. En tiedä mikä muhun meni, jotenkin arastelin värin laittoa kun on niin pimeä huone. Tai sit se oli vaan ne raskaushormonit :D Väriä muuten pitäisi olla tulossa postissa mattojen ja verhojen muodossa...

Niin ja toivottavasti minä en joudu keittiöorjaksi tässä keittiössä :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Todella ihania tapetteja olet valinnut teidän kotiin. Ihastuin tähän teidän keittiön tapettiin ja mietin, että onko tämä tapetti harmaa vai ruskea väriltään?

Eija/Tässätalossa kirjoitti...

Moikka, ja kiva jos tykkäät meidän tapettivalinnoista :) Kyllä tämä meidän Lumme on enemmänkin harmaa kuin ruskea. Muistaakseni oon kyllä nähnyt tapettia myös beigenä Ritola&Pihlgrenin mallistossa. Käsittääkseni värimallitkin vaihtelee, että en tiedä onko tätä harmaata Lummetta juuri nyt saatavilla.